2020-02-11

Popcorn z kaszy lub kaparów? Poznaj alternatywne sposoby na uzyskanie popcornu

Przedstawione propozycje popcornów, świetnie sprawdzą się jako  dodatki do zup, drugiego dania a także jako zdrowa przekąska .

 

Popcorn z kaszy gryczanej .

Składniki   kasza gryczana palona, olej rzepakowy, sól.

Wykonanie:    Rozgrzać olej, wrzucać powoli porcje kaszy, smażyć do momentu otworzenia się ziarna. Najwygodniej smażyć kasze umieszczoną w metalowym sitku, znacznie ułatwia to proces wyciągania. Uważać aby nie przypalić kaszy. Usmażony popcorn odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe ziarna oprószyć solą do smaku, wedle uznania. Dobra jakościowo kasza,najlepiej z upraw ekologicznych powinna  otworzyć się minimum w 50% ,reszta usmażyć na chrupko.

 

Popcorn z kaparów.

Składniki: duży słoik kaparów, olej rzepakowy

Wykonanie: Kapary odsączyć na sitku, delikatnie odcisnąć w garści z nadmiaru  zalewy. Jeżeli smak jest za słony, można przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Na patelni rozgrzać olej , dość sporą ilość , aby kapary się zanurzyły w całości. Wrzucać kapary małymi partiami, smażyć ok 2 min do momentu otworzenia się kapara.Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiar oleju.

 

Popcorn z ciecierzycy wersja Light.

Ten popcorn, w przeciwieństwie do dwóch pozostałych, nie będzie smażony na głębokim tłuszczu, tylko upieczony w piekarniku. Można wykonać go w wersji na słono lub na słodko, a dodatki dobrać według własnych upodobań.  Do wykonania używamy ciecierzycy z puszki lub suszonej, pamiętać należy alby w przypadku użycia suszonej , namoczyć ją na co najmniej 12 godz., a najlepiej na całą noc  i ugotować do miękkości al dente.

Składniki : dwie puszki ciecierzycy, odsączone z zalewy i przepłukane zimną wodą. przyprawy według uznania,u nas w wersji paprykowej: 1 łyżka  wędzonej papryki w proszku, 2 duże łyżki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej,1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju kokosowego.

Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do miski wrzucić roztopiony olej kokosowy, przyprawy , odsączoną i wypłukaną ciecierzyce.Wszystko dokładnie mieszamy, aby każde ziarno obtoczone było w marynacie. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec przez ok 45 min . w temperaturze 180 stopni,co jakiś czas potrząsając blachą, aby ziarna równomiernie się upiekły. Warto pamiętać że woda z puszki po ciecierzycy, (aquafaba) to również doskonały składnik do wykorzystania w kuchni wegańskiej stosowany jako zamiennik jaja, idealny do wypieków, musów i słodkich bez.

Godziny otwarcia:

Pon: 11:00 — 21:00
Wt: 11:00 — 21:00
Śro: 11:00 — 21:00
Czw: 11:00 — 21:00
Pt: 11:00 — 22:00
Sob: 11:00 — 22:00
Niedz: 11:00 — 21:00

Skontaktuj się z nami!

restauracjapnp@gmail.com

Restauracja

dowozy: + 48 604 872 318

 

Plac Kazimierza Wielkiego 2 

w Pasażu Tertila

33-100 Tarnów

Manager

+48 602 614 214

Zapisz się by otrzymać aktualne nowości
zwiń >