Pół na Pół wchodzi na kolejny poziom dogadzania Waszym podniebieniom!
Tym razem robimy ukłon w kierunku osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych i we współpracy z dietetyk Joanną Mamuszką skomponowaliśmy specjalne menu dla osób z Hashimoto, sibo i insulinoopornością.
Joanna Mamuszka – absolwentka Małopolskiej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krakowie, od 5 lat pracuje jako dietetyk.
Interesuje ją holistyczne podejście do pacjentów, wierzy, że dzięki odpowiedniemu odżywianiu, odpowiedniej higienie życia oraz dbaniu o całokształt swojego życia, możemy zapobiec wielu chorobom.
Uwielbia przesiadywać w kuchni i próbować nowych smaków, bazując na zdrowych i pełnowartościowych produktach.
Lubi wyzwania, dlatego z ogromnym entuzjazmem razem z szefową kuchni Jadwigą Wyligałą współtworzy dla Was nowe przepisy w Pół na Pół, które będą wyróżniały się jakością, smakowitością i różnorodnością, a przede wszystkim będą cieszyły się powodzeniem u osób z problemami takimi, jak choroba autoimmunologiczna (Hashimoto), problemy jelitowe (Sibo, Ibs) oraz problemy z gospodarką cukrowoinsulinową (Insulinooporność).
W swojej praktyce spotyka właśnie te problemy jako najczęściej występujące .
Misją Asi jest edukacja jak największej liczby ludzi w temacie zdrowego odżywiania. Chce pokazać, że zdrowe jedzenie może pomóc Wam w problemach zdrowotnych, a przede wszystkim czuć się dobrze każdego dnia.
POZNAJCIE SPECJALNE MENU
Od 22 marca w naszej restauracji będziecie mogli spróbować trzech dań skomponowanych specjalnie pod wyżej wymienione jednostki chorobowe. Będą to:
MAKRON Z WŁOSKĄ SZYNKĄ, BROKUŁAMI, SUSZONYMI POMIDORKAMI W OLIWIE I PISTACJAMI (insulinooporność)
- K:551.6 / B:25.5 / T:27.4 / WP:43.6 / F:9.8 / WW:4.3
- Szynka Speck – 20 g (0.2 x Porcja)
- Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 20 g (1.3 x Sztuka)
- Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
- Orzechy pistacjowe – 10 g (1.1 x Łyżka)
- Makaron z mąki durum (pełnoziarnisty) – 60 g (0.6 x Szklanka)
- Mozzarella di bufala – 55 g (0.6 x Porcja)
MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI (Sibo)
- K:526.2 / B:22.1 / T:21.0 / WP:59.1 / F:4.9 / WW:5.9
- Ser, parmezan – 15 g (1.9 x Łyżka)
- Makaron ryżowy – 70 g (1.8 x Porcja)
- Marchew – 40 g (0.9 x Sztuka)
- Pesto zielone z bazylii – 40 g (2 x Łyżka)
- Szpinak – 30 g (1.2 x Garść)
- Pomidor (bez skórki) – 30 g (0.3 x Sztuka)
- Krewetki – 60 g (0.6 x Porcja)
- posiłek nie zawiera produktów foodmap
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI (Hashimoto)
- K:569.6 / B:16.8 / T:29.0 / WP:58.7 / F:5.6 / WW:5.8
- Olej kokosowy (płynny) – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 5 g (0.8 x Łyżeczka)
- Ser, parmezan – 20 g (2.5 x Łyżka)
- Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 20 g (1.3 x Sztuka)
- Szalotka – 20 g (1 x Sztuka)
- Boczniaki – 60 g (1.2 x Sztuka)
- Ryż biały (paraboiled) – 60 g (4 x Łyżka)
- Śmietana wegańska Pp – 45 g (0.4 x Porcja)