Dzisiaj poznasz sekret jednej z naszych zup! Delikatna, ale wyrazista w smaku. Oryginalnie podana. Hit naszej karty! Cappuccino z cukinii.
Jakie zupy nazywamy cappuccino i dlaczego?
Ale od początku. Dlaczego cappuccino? Przecież w składnikach nie ma ani grama kawy! Nazwa tego typu zup wzięła się z dwóch rzeczy:
- smakowej pianki ze spienionej śmietanki, która jest podawana na wierzch zupy
- dużych filiżanek, w których jest serwowana.
Zasada przygotowania jest banalna (nie od dzisiaj wiadomo, że najprostsze przepisy są najlepsze):
- przygotowujesz zupę krem,
- przygotowujesz smakową piankę,
- podajesz w pięknych filiżankach.
Spotkanie przy filiżance… zupy?
Kto nie zachwyci się taką formą podania?! Cappuccino sprawdzi się zarówno na kameralne spotkanie z przyjaciółkami, jak i podczas rodzinnego święta – chrzciny, komunia, ważna rocznica. Możesz mieć pewność, że tym daniem zachwycisz wszystkich!
Jaką piankę wybrać?
Pianę z mleka możesz dostosować do zupy. Wytrawne kremy można podawać, dla kontrastu, z mlekiem np. kokosowym. Do słodkiej zupy, na przykład z marchwi czy batatów najlepiej wybrać piankę z mleka kokosowego lub zwykłego. W nowoczesnej kuchni modne są piany smakowe (z pietruszki czy szczypiorku). Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i odwaga w łączeniu smaków!
Jak zrobić piankę? To proste! Wystarczy połączyć mleko z odpowiednią proporcją wody i lecytyną.
Gdzie szukać filiżanek do zup typu cappuccino?
Pyszna zupa musi się pięknie prezentować! Dlatego warto spędzić czas na znalezieniu odpowiedniej, pasującej do Twojej kuchni filiżanki.
Pomożemy Ci w tym. Szukając filiżanki do naszej restauracji szukaliśmy tej idealnej. Mamy przeszukany cały Internet 😀 dlatego podzielimy się zdobytą wiedzą. Dzięki tej liście oszczędzisz sporo czasu!
Lista pięknych, różnych stylistycznie filiżanek do zup typu cappuccino:
TYP RUSTYKALNY:
- W naszej restauracji znajdziesz filiżankę firmy CHURCHILL Stonecast Duck Egg Blue
- CHURCHILL, Stonecast Spiced Orange
- CHURCHILL, Stonecast Barley White
- CHURCHILL, Stonecast Peppercorn Grey
DLA KOCHAJĄCYCH STYL ETNO:
- Bolesławiec KREMOWA 500 ml
- Bolesławiec KREMOWA 220 ml
- Bolesławiec KREMOWA 350 ml
PRZEZROCZYSTE:
RĘKODZIELNICZE:
JEDNOKOLOROWE:
- ACME EVO Latte Cup 280ml – kolor Whale
- ACME EVO Latte Cup 280ml – kolor Rata
- Stelton Emma 0,35 l, niebieskie
- Stelton Emma 0,35 l, szare
- Copenhagen Bliss
- Florina Oslo 380 ml
Przepis na cappuccino z cukinii
Zdradzimy Ci sekret naszej zupy. Korzystaj do woli i ciesz się smakiem kuchni Pół na Pół u siebie w domu!
Cappuccino z cukinią
/ dla 5 osób /
- 500 g cukinii
- 1l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30% (w wersji wegańskiej śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym)
- świeży chrzan
- Kardamon
- Sól
- Pieprz
- Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy na dużej tacy i solimy z obydwu stron. Odstawiamy na 30 min.
- Po tym czasie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Podsmażamy ją do miękkości, dodajemy świeżo starty chrzan i kardamon. Dusimy jeszcze około 1 min.
- Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 – 20 min.
- Odstawiamy z ognia. Dodajemy śmietankę 30%.
- Całość blendujemy na gładko doprawiając solą i pieprzem.
- Podajemy ze spienionym mlekiem.
Podziel się przepisem z innymi! Udostępnij link na swoim profilu. Dzięki :*