2018-08-02

Cappuccino na obiad? Poznaj sekret zup typu cappuccino.

Dzisiaj poznasz sekret jednej z naszych zup! Delikatna, ale wyrazista w smaku. Oryginalnie podana. Hit naszej karty! Cappuccino z cukinii.

 

Jakie zupy nazywamy cappuccino i dlaczego?

 

Ale od początku. Dlaczego cappuccino? Przecież w składnikach nie ma ani grama kawy! Nazwa tego typu zup wzięła się z dwóch rzeczy:

 

  • smakowej pianki ze spienionej śmietanki, która jest podawana na wierzch zupy
  • dużych filiżanek, w których jest serwowana.

 

Zasada przygotowania jest banalna (nie od dzisiaj wiadomo, że najprostsze przepisy są najlepsze):

  1. przygotowujesz zupę krem,
  2. przygotowujesz smakową piankę,
  3. podajesz w pięknych filiżankach.

 

Spotkanie przy filiżance… zupy?

Kto nie zachwyci się taką formą podania?! Cappuccino sprawdzi się zarówno na kameralne spotkanie z przyjaciółkami, jak i podczas rodzinnego święta – chrzciny, komunia, ważna rocznica. Możesz mieć pewność, że tym daniem zachwycisz wszystkich!

 

Jaką piankę wybrać?

Pianę z mleka możesz dostosować do zupy. Wytrawne kremy można podawać, dla kontrastu,  z mlekiem np. kokosowym. Do słodkiej zupy, na przykład z marchwi czy batatów najlepiej wybrać piankę z mleka kokosowego lub zwykłego. W nowoczesnej kuchni modne są piany smakowe (z pietruszki czy szczypiorku). Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i odwaga w łączeniu smaków!

Jak zrobić piankę? To proste! Wystarczy połączyć mleko z odpowiednią proporcją wody i lecytyną.

Gdzie szukać filiżanek do zup typu cappuccino?

Pyszna zupa musi się pięknie prezentować! Dlatego warto spędzić czas na znalezieniu odpowiedniej, pasującej do Twojej kuchni filiżanki.

 

Pomożemy Ci w tym. Szukając filiżanki do naszej restauracji szukaliśmy tej idealnej. Mamy przeszukany cały Internet 😀 dlatego podzielimy się zdobytą wiedzą. Dzięki tej liście oszczędzisz sporo czasu!

 

Lista pięknych, różnych stylistycznie filiżanek do zup typu cappuccino:

 

TYP RUSTYKALNY:

  1. W naszej restauracji znajdziesz filiżankę firmy CHURCHILL Stonecast Duck Egg Blue
  2. CHURCHILL, Stonecast Spiced Orange
  3. CHURCHILL, Stonecast Barley White
  4. CHURCHILL, Stonecast Peppercorn Grey

 

DLA KOCHAJĄCYCH STYL ETNO:

  1. Bolesławiec KREMOWA 500 ml
  2. Bolesławiec KREMOWA 220 ml 
  3. Bolesławiec KREMOWA 350 ml

 

 

PRZEZROCZYSTE:

  1. JUMBO CUP 500 ml
  2. Maxxo “Cappucino”

 

RĘKODZIELNICZE:

  1. AzulHorse
  2. AzulHorse

 

JEDNOKOLOROWE:

  1. ACME EVO Latte Cup 280ml – kolor Whale
  2. ACME EVO Latte Cup 280ml – kolor Rata
  3. Stelton Emma 0,35 l, niebieskie
  4. Stelton Emma 0,35 l, szare
  5. Copenhagen Bliss
  6. Florina Oslo 380 ml

 

Przepis na cappuccino z cukinii

Zdradzimy Ci sekret naszej zupy. Korzystaj do woli i ciesz się smakiem kuchni Pół na Pół u siebie w domu!

 

Cappuccino z cukinią
/ dla 5 osób /

  • 500 g cukinii
  • 1l  bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30% (w wersji wegańskiej śmietanę można zastąpić mlekiem kokosowym)
  • świeży chrzan
  • Kardamon
  • Sól
  • Pieprz

  • Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy na dużej tacy i solimy z obydwu stron. Odstawiamy na 30 min.
  • Po tym czasie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Podsmażamy ją do miękkości, dodajemy świeżo starty chrzan i kardamon. Dusimy jeszcze około 1 min.
  • Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 – 20 min.
  • Odstawiamy z ognia. Dodajemy śmietankę 30%.
  • Całość blendujemy na gładko doprawiając solą i pieprzem.
  • Podajemy ze spienionym mlekiem.

 

Podziel się przepisem z innymi! Udostępnij link na swoim profilu. Dzięki :*

 

Godziny otwarcia:

Pon: 12:00 — 22:00
Wt: 12:00 — 22:00
Śro: 12:00 — 22:00
Czw: 12:00 — 22:00
Pt: 12:00 — 23:00
Sob: 12:00 — 23:00
Niedz: 12:00 — 22:00

Skontaktuj się z nami!

restauracjapnp@gmail.com

Restauracja

+48 14 627 82 78

 

Plac Kazimierza Wielkiego 2 

w Pasażu Tertila

33-100 Tarnów

Manager

+48 602 614 214

Zapisz się by otrzymać aktualne nowości
zwiń >