Dzisiaj podajemy przepis na amarantusowe, chrupiące ciasteczka, które mogliście spróbować w jednym z naszych tygodniowych deserów.
Można je jeść solo. My polecamy połączenie ich z lodami. Niebo w gębie!
Składniki:
- 1 jajko
- 20 g ziaren amarantusa
- 15 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Sposób przygotowania:
- 15 g żurawiny przesyp do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie odlej wodę z żurawiny, dodaj do nich jajko, kakao i olej i zblenduj.
- Do powstałej masy dodaj ziarna amarantusa, wiórki kokosowe.
- Wymieszaj wszystko.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj kulki przygotowanej masy i rozpłaszcz je tak, aby przybrały formę płaskiego ciasteczka.
- Wsadź do piekarnika nagrzanego na 180°C przez około 15 minut.