2018-10-18

Jak zrobić żółtko plastyczne w domu?

Czym jest żółtko plastyczne?

To po prostu żółtko gotowane w tłuszczu przez 1,5 godziny do 2 godzin w temperaturze 60°C. Po tym czasie żółtko wyjmuje się z tłuszczu i gotowe!

Wygląda, jakby było surowe, ale nie dajmy się zwieźć! 🙂 Okazuje się, że poprzez długie gotowanie w niskiej temperaturze nabiera właściwości plastycznych – jest rozciągliwe jak plastelina.

 

Skąd wziął się pomysł na przygotowanie takiego żółtka?

Metodę gotowania w tłuszczu, w niskiej temperaturze, przez długi czas, nazywa się confit – i jest to typowo francuska metoda, znana tam od wieków. Zazwyczaj taką techniką przygotowuje się mięsa. Skąd więc pomysł na zrobienie żółtka confit? 

Odpowiedź znajdziemy w eksperymentach związanych z kuchnią nowoczesną.

 

Danie z polędwiczką wieprzową i żółtkiem plastycznym
Polędwiczka wieprzowa / pęczotto z grzybami / warzywa concasse / żółtko plastyczne / chips z boczku / sos śmietanowy

 

Jak inaczej przygotować żółtko plastyczne?

Jest inna metoda! Oto ona:

  • zasyp żółtko mieszanką soli i cukru,
  • pozostaw tak na 30 minut,
  • po tym czasie wypłucz.

Efekt będzie bardzo podobny.

 

Do jakich dań dodawać takie żółtko?

Na koniec trochę inspiracji – do czego wykorzystać takie żółtko? Nie oszukujmy się – żółtko plastyczne nie będzie głównym składnikiem dania. Ale może być jego ozdobą – stworzyć efekt WOW! 

Jeśli macie ochotę możecie je wykorzystać jako zamiennik sosów lub majonezu.

 

To jak? Czy spróbujesz w domu przygotować swoje żółtko plastyczne? A może podzielisz się swoim rezultatem?

 

Godziny otwarcia:

Pon: 11:00 — 21:00
Wt: 11:00 — 21:00
Śro: 11:00 — 21:00
Czw: 11:00 — 21:00
Pt: 11:00 — 22:00
Sob: 11:00 — 22:00
Niedz: 11:00 — 21:00

Skontaktuj się z nami!

restauracjapnp@gmail.com

Restauracja

dowozy: + 48 604 872 318

 

Plac Kazimierza Wielkiego 2 

w Pasażu Tertila

33-100 Tarnów

Manager

+48 602 614 214

Zapisz się by otrzymać aktualne nowości
zwiń >