Czym jest żółtko plastyczne?
To po prostu żółtko gotowane w tłuszczu przez 1,5 godziny do 2 godzin w temperaturze 60°C. Po tym czasie żółtko wyjmuje się z tłuszczu i gotowe!
Wygląda, jakby było surowe, ale nie dajmy się zwieźć! 🙂 Okazuje się, że poprzez długie gotowanie w niskiej temperaturze nabiera właściwości plastycznych – jest rozciągliwe jak plastelina.
Skąd wziął się pomysł na przygotowanie takiego żółtka?
Metodę gotowania w tłuszczu, w niskiej temperaturze, przez długi czas, nazywa się confit – i jest to typowo francuska metoda, znana tam od wieków. Zazwyczaj taką techniką przygotowuje się mięsa. Skąd więc pomysł na zrobienie żółtka confit?
Odpowiedź znajdziemy w eksperymentach związanych z kuchnią nowoczesną.
Jak inaczej przygotować żółtko plastyczne?
Jest inna metoda! Oto ona:
- zasyp żółtko mieszanką soli i cukru,
- pozostaw tak na 30 minut,
- po tym czasie wypłucz.
Efekt będzie bardzo podobny.
Do jakich dań dodawać takie żółtko?
Na koniec trochę inspiracji – do czego wykorzystać takie żółtko? Nie oszukujmy się – żółtko plastyczne nie będzie głównym składnikiem dania. Ale może być jego ozdobą – stworzyć efekt WOW!
Jeśli macie ochotę możecie je wykorzystać jako zamiennik sosów lub majonezu.
To jak? Czy spróbujesz w domu przygotować swoje żółtko plastyczne? A może podzielisz się swoim rezultatem?