2021-03-21

Mamma Mia Mamuszka! Czyli menu dietetyczne

 

Pół na Pół wchodzi na kolejny poziom dogadzania Waszym podniebieniom!
Tym razem robimy ukłon w kierunku osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych i we współpracy z dietetyk Joanną Mamuszką skomponowaliśmy specjalne menu dla osób z Hashimoto, sibo i insulinoopornością.

 

 

 

 

Joanna Mamuszka – absolwentka Małopolskiej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krakowie, od 5 lat pracuje jako dietetyk.

Interesuje ją holistyczne podejście do pacjentów, wierzy, że dzięki odpowiedniemu odżywianiu, odpowiedniej higienie życia oraz dbaniu o całokształt swojego życia, możemy zapobiec wielu chorobom.

Uwielbia przesiadywać w kuchni i próbować nowych smaków, bazując na zdrowych i pełnowartościowych produktach.

Lubi wyzwania, dlatego z ogromnym entuzjazmem razem z szefową kuchni Jadwigą Wyligałą współtworzy dla Was nowe przepisy w Pół na Pół, które będą wyróżniały się jakością, smakowitością i różnorodnością, a przede wszystkim będą cieszyły się powodzeniem u osób z problemami takimi, jak choroba autoimmunologiczna (Hashimoto), problemy jelitowe (Sibo, Ibs) oraz problemy z gospodarką cukrowoinsulinową (Insulinooporność).

 

 

 

W swojej praktyce spotyka właśnie te problemy jako najczęściej występujące .
Misją Asi jest edukacja jak największej liczby ludzi w temacie zdrowego odżywiania. Chce pokazać, że zdrowe jedzenie może pomóc Wam w problemach zdrowotnych, a przede wszystkim czuć się dobrze każdego dnia.

 

POZNAJCIE SPECJALNE MENU

 

 

Od 22 marca w naszej restauracji będziecie mogli spróbować trzech dań skomponowanych specjalnie pod wyżej wymienione jednostki chorobowe. Będą to: 

 
MAKRON Z WŁOSKĄ SZYNKĄ, BROKUŁAMI, SUSZONYMI POMIDORKAMI W OLIWIE I PISTACJAMI (insulinooporność)

  • K:551.6 / B:25.5 / T:27.4 / WP:43.6 / F:9.8 / WW:4.3
  • Szynka Speck – 20 g (0.2 x Porcja)
  • Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 20 g (1.3 x Sztuka)
  • Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Orzechy pistacjowe – 10 g (1.1 x Łyżka)
  • Makaron z mąki durum (pełnoziarnisty) – 60 g (0.6 x Szklanka)
  • Mozzarella di bufala – 55 g (0.6 x Porcja)

 

MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI (Sibo)

  • K:526.2 / B:22.1 / T:21.0 / WP:59.1 / F:4.9 / WW:5.9
  • Ser, parmezan – 15 g (1.9 x Łyżka)
  • Makaron ryżowy – 70 g (1.8 x Porcja)
  • Marchew – 40 g (0.9 x Sztuka)
  • Pesto zielone z bazylii – 40 g (2 x Łyżka)
  • Szpinak – 30 g (1.2 x Garść)
  • Pomidor (bez skórki) – 30 g (0.3 x Sztuka)
  • Krewetki – 60 g (0.6 x Porcja)
  • posiłek nie zawiera produktów foodmap

 

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI (Hashimoto)

  • K:569.6 / B:16.8 / T:29.0 / WP:58.7 / F:5.6 / WW:5.8
  • Olej kokosowy (płynny) – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście – 5 g (0.8 x Łyżeczka)
  • Ser, parmezan – 20 g (2.5 x Łyżka)
  • Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 20 g (1.3 x Sztuka)
  • Szalotka – 20 g (1 x Sztuka)
  • Boczniaki – 60 g (1.2 x Sztuka)
  • Ryż biały (paraboiled) – 60 g (4 x Łyżka)
  • Śmietana wegańska Pp – 45 g (0.4 x Porcja)

 


 

Przed Wami, oprócz specjalnego menu: Q&A dietetyczne, live z Mamuszką w naszych mediach społecznościowych, wpisy na naszym blogu.
 
Wszystko po to, żeby zwiększyć świadomość Waszą i naszą w zakresie tych trzech przypadłości oraz żeby dać Wam nowe, włoskie smaki.
 
Mamma Mia Mamuszka – będzie pięknie i zdrowo na talerzu

Godziny otwarcia:

Pon: 11:00 — 21:00
Wt: 11:00 — 21:00
Śro: 11:00 — 21:00
Czw: 11:00 — 21:00
Pt: 11:00 — 22:00
Sob: 11:00 — 22:00
Niedz: 11:00 — 21:00

Skontaktuj się z nami!

restauracjapnp@gmail.com

Restauracja

dowozy: + 48 604 872 318

 

Plac Kazimierza Wielkiego 2 

w Pasażu Tertila

33-100 Tarnów

Manager

+48 602 614 214

Zapisz się by otrzymać aktualne nowości
zwiń >