SKŁADNIKI /4 OSOBY/:
200 g świeżego makaronu casarecce Pół na Pół
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża czerwona cebula
100 g oliwek czarnych drylowanych
Ser Pecorino Romano do posypania
4 jaja
ocet
Sól
ZIELONE PESTO:
150 g.ulubionych zielonych ziół /u nas po 50 g pietruszki, bazylii i rukoli /
50 g. orzeszków pinowych
50 g. parmezanu
ok . 100 ml oliwa extra vergine
5 ząbków czosnku
sól, pierz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Zielone pesto:
Orzeszki prażymy na suchej patelni. Studzimy. Parmezan trzemy na tarce, co ułatwi proces blendownia . Wszystkie składniki poza oliwą umieszczamy w blenderze i miksujemy stopniowo dodając oliwę do uzyskania dość gęstej konsystencji, która obtoczy makaron i z niego nie spłynie.
Cukinie,papryki i cebulę myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Obtaczamy w oliwie. Grilujemy ,pieczemy na pasteli lub w piekarniku do momentu aż się zrumienią, ale jednocześnie pozostaną chrupkie.
Ugotować makaron. Na 100 g makaronu przygotować 1 l wody i 1 łyżeczkę płaską soli.
Świeży makaron gotujemy o krócej, ok . 6-10 min .Odcedzany. Hartujemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i makaron pozostał al dente .
Mieszamy zgrillowane warzywa i pesto z makaronem. Odstawiany do lodówki.
Między czasie wykonujemy jaja poszetowe. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, posolić i wlać ocet /ok 2 łyżki na 1 l wody/ , zamiast octu można użyć soku z cytryny.
Jajko wybić do małej miseczki, zamieszać energicznie wodę w garnku ,aby powstał wir i delikatnie i powoli wlać jajo do wody. Gotować na małym ogniu ok 2-3 min.
Serwujemy sałatkę z jajkiem .
Sałatka równie dobrze smakuje na ciepło w tym celu po odcedzeniu makaronu, jeszcze ciepły mieszamy z pesto i warzywami.