Składniki:
300 g migdałów całych nieblanszowanych
1 ząbek czosnku
50 g parmezanu
250 ml oliwy
sól
Wykonanie:
Migdały wykładamy na blaszkę, pieczemy przez ok. 25 min w temperaturze 180 Stopni C.
Migdał w przekroju powinien być delikatnie brązowy, a skórka mocno zarumieniona ze śladami przypieczenia . Skórki nie obieramy .Studzimy. Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy i soli umieszczamy w Benderze i miksujemy. Powoli, małym strumieniem dodajemy oliwę .
Pesto powinno być lejące, ale na tyle gęste aby nie spływało z łyżki, doprawiamy solą do smaku.
I to wszystko !
Oczywiście powyższe pesto najlepiej komponuje się z naszymi makaronami, które robimy sami!
W szczególności polecamy łączyć je ze spaghetti lub casarecce (dostępne w naszej ofercie w cenie 2 zł/100g).